Daudzi velosipēdisti uzskata, ka velodators ir labāks aksesuārs priekš velosipēda nekā viedpulkstenis. Bieži arī tiek uzdots jautājums – kāpēc pirkt dārgu un “morāli” novecojušu velosipēda datoru, ja tirgū ir pieejami viedpulksteņi, kuru funkcionāls ir daudz plašāks?

Tik tiešām – velosipēdu datori ir paredzēti noteiktam funkcionālam – tas nav nekāds izklaides elements. No otras puses, tie netiek ražoti tik daudz, cik viedpulksteņi. Tā kā velodatori netiek ražoti tik lielā apjomā un to pieprasījums ir krietni mazāks nekā viedpulksteņiem, tas liedz tiem kļūt par augstas tehnoloģijas ierīcēm – gan tehniskā, gan programmatūras nodrošinājuma ziņā. Saprotams, ka ir nepieciešams uzrakstīt daudz koda, lai kaut vai varētu kontrolēt mūziku velodatora ekrānā.

Viss ir atkarīgs no lietotāja preferencēm – kā galveno plusu velodatoriem var uzskatīt lielo ekrānu, kas vienmēr būs acu priekšā. Nestrīdēsimies – viedpulksteņus arī mēdz stiprināt pie velosipēda stūres, bet ekrāna izmērs un ierobežotā iespējas nolasīt tekstu ir galvenais mīnuss šādos gadījumos.

Viedpulksteņi, kas ir aprīkoti ar GPS, ir daudz mobilāki un universālāki nekā velodatori.

Tie vienmēr būs uz rokas, neatkarīgi no tā, ar kādu sporta veidu nodarbosieties (skriešana, peldēšana, velobraukšana u.t.t., kā arī tad, kad gulēsiet). Šī iemesla dēļ viedpulkstenis spēs sniegt daudz vairāk informācijas par īpašnieka veselības stāvokli.

Viedpulksteņi mūsdienās paliek arvien populārāki, kā arī to ražotāji neaizmirst par velosipēdistiem. Tas nozīmē tikai vienu – ir pienācis laiks arī mums pievērst uzmanību dažiem no interesantākajiem 2020. gada viedpulksteņu modeļiem, kas varētu apmierināt velosipēdistu prasības.

Garmin Fēnix 6 viedpulkstenis

garmin-fenix-6_vk.webp

550 EUR - Pirkt

Daudzi velosipēdisti uzskata, ka tieši šis ir labākais viedpulkstenis priekš velo.

Ekrāna izšķirtspēja: 260 x 260 pikseļi | Skārienjūtīgs ekrāns: nav | Darbības laiks ar GPS: 36 stundas

+ Izvēlne ir pazīstama velosipēdistiem, kuri izmanto Garmin velodatorus.
+ 36 stundu darbības laiks GPS režīmā un 72 stundas GPS taupības režīmā.
- Cena
- Komplektācijā nav iekļauti papildus aksesuāri datu nolasīšanai

Piektā versija Garmin viedpulksteņiem ir pieejama ar modeļa numuru 6 – ceturtais numurs tika izlaists, līdzīgi kā iPhone 9 gadījumā. Šobrīd kompānija šim modelim piedāvā trīs sērijas – 6, S un X, un katrai no tām ir versijas Standart, Pro un Pro Sapphire (kā arī dažiem ir pieejamas Solar versijas, kas palielina viedpulksteņa darbības laiku pateicoties uzlādei no saules enerģijas). Apskatīsim Fēnix 6 Pro versiju.

Palielināts displejs, ja to salīdzināt ar iepriekšējo modeli, kā arī skaistāks un tievāks ciparnīcas rāmis – šo iemeslu dēļ Garmin Fēnix 6 Pro uz rokas izskatās mazāk masīvs un elegantāks. Viedpulkstenim ir navigācijas sistēma, kas ir savietojama ar GPS, GLONASS un Galileo, kā arī barometriskais augstuma mērītājs un trīsasu elektroniskais kompass. Otrpus displejam ir iestrādāts Garmin’s Elevate pulsometrs ar Pulse Oximetry sensoru. Pulse Oximetry sensors spēj noteikt skābekļa līmeni asinīs un mērīt pulsu.

Garmin viedpulkstenis atbalsta ANT+, Bluetooth un WiFi protokolus, kas nozīmē to, ka ierīci varēs pieslēgt dažāda spektra velosipēda ierīcēm, sākot ar bezvadu ātruma un kadences mērierīci, beidzot ar jaudas mērītāja ierīci. Viedpulkstenis ir savietojams ne tikai ar Strava, bet arī ar TrainingPeaks aplikāciju. Protams, ka kopējais ierīces funkcionāls ir daudz plašāks, nekā mēs esam pieminējuši šajā rakstā.

Suunto 9 viedpulkstenis

suunto-s9_vk.webp

350 EUR - Pirkt

Viedpulkstenis tiem cilvēkiem, kuriem nepatīk lādēšanas ierīces.

Ekrāna izšķirtspēja: 320 x 320 pikseļi | Skārienjūtīgs ekrāns: ir | Darbības laiks ar GPS: 25 stundas

+ Darbības laiks līdz 120 stundām taupības režīmā.
+ Prognozējams darbības laiks noteiktā aktivitātes režīmā.
- Problēmas ar treniņu sinhronizāciju

Suunto ražotāji uzklausīja patērētāju pretenzijas par viedpulksteņiem un ar visiem spēkiem metās tās novērst. Nodarbojās ar problēmu novēršanu tik ilgi, kamēr neradīja jaunas problēmas – pārcentās. Neskatoties uz to, izvēloties aktivitātes veidu (to ir ap 80), viedpulkstenis parādīs par tā iespējamo darbības laiku izvēlētajā režīmā. Ērti? Ir ērti!

Lielais ekrāns sniedza iespēju novietot GPS antenu tieši zem tā, nevis viedpulksteņa siksniņā, kā tas ir citiem modeļiem. Navigācijas modulis strādā ar satelītu sistēmām GPS, GLONASS, Galileo un QZZS. Ja satelītu sistēmu atbalsts ir tiešām plašs, tad saziņas protokolu gan nē – ir pieejams tikai Bluetooth savienojums, bet ar to pietiks, lai pieslēgtu lielāko daļu mūsdienu velosipēda aksesuāru. Saprotams, ka ierīcei ir gan barometriskais altimetrs, gan pulsometrs.

Lielo baterijas darbības laiku nodrošina navigācijas akselerometra, žiroskopa un kompasa izmantošana starp GPS signālu saņemšanas laikiem, bet nav sinhronizācijas iespējas ar dažām papildus aplikācijām + nav Strava Live Segments un nav iespējams kontrolēt mūziku.

Garmin Forerunner 945 viedpulkstenis

Forerunner945_vk.webp

540 EUR - Pirkt

Gandrīz kā Fēnix, tikai nedaudz lētāks.

Ekrāna izšķirtspēja: 240 x 240 pikseļi | Skārienjūtīgs ekrāns: nav | Darbības laiks ar GPS: 36 stundas

+ Krāsainas kartes
+ ClimbPro
+ Pulse Ox sensors
- Mazāka navigācijas precizitāte
- Augsta cena

Forerunner 945 ir kā Fēnix 5 Plus, tikai plastmasas, nevis metāla korpusā. Kā arī tam ir pieejama funkcija kontrolēt mūziku un veikt bezkontakta maksājumus.

Tāpat kā Fēnix, arī Forerunner viedpulkstenim ir pieejami tādi savienojuma protokoli kā ANT+, Bluetooth un WiFi. Papildus tam ir pieejama jauna aplikācija ClimbPro – augstuma aklimatizācijai. Šī aplikācija ir pieejama arī Edge 530 un 830 modeļos. Sirds ritms un skābekļa līmenis asīnīs tiek mērīts ar HR Elevate un Pulse Ox sensoriem. Cena gan ir tikai nedaudz mazāka nekā Fēnix 6 Pro vai Fēnix 6.

Fitbit Ionic viedpulkstenis

fitbit_vk.webp

270 EUR - Pirkt

Pats viedākais viedpulkstenis

Ekrāna izšķirtspēja: 348 x 250 pikseļi | Skārienjūtīgs ekrāns: ir | Darbības laiks ar GPS: 10 stundas

+ Izskats, pieejams vairākos krāsu toņos
+ FitBit aplikācija un sava ekosistēma
- Neatbalsta papildsensoru pieslēgšanu

Diezgan labs konkurents, kaut arī pie šī viedpulksteņa nevar pieslēgt ātruma, kadences, jaudas sensorus, un tie strādā tikai 10 stundas, kad ir ieslēgts GPS. Toties Fitbit viedpulkstenis lieliski seko līdzi miega režīmam, tiek saņemti paziņojumi, ziņo par zemu akumulatora līmeni, sinhronizācija ar Strava izmantojot FitBit aplikāciju.

Xiaomi Amazfit Bip viedpulkstenis

amazifit_vk.webp

53 EUR - Pirkt

Viedpulkstenis tiem, kuri aizmirst uzlādēt ierīces.

Ekrāna izšķirtspēja: 176 x 176 pikseļi | Skārienjūtīgs ekrāns: ir | Darbības laiks ar GPS: apmēram 20 stundas

+ 4 mēnešu darba laiks gaidīšanas režīmā
+ 45 dienu darba laiks aktīvas izmantošanas režīmā
+ Svars – 32 grami
- Neatbalsta papildsensoru pieslēgšanu
- Mazs ekrāns

Ja Jums ir svarīgs viedpulksteņa svars un tā darbība autonomā režīmā, tad šī ierīce ir priekš jums.

Xiaomi Amazfit Bip tiešām strādā ļoti ekonomiski un tas patīkami pārsteidz. Tiek saņemti paziņojumi, kā arī ir vibrācija, Bluetooth, velosipēda režīms u.t.t. Kopumā ļoti labs konkurents citām ierīcēm, ja neņem vērā tā nesportisko izskatu, šausmīgi lēno procesoru un to, ka nevar kontrolēt mūziku. Tāpat nevarēsiet pieslēgties pie velosipēda aprīkojuma.

Patīkams bonuss ir diezgan precīza navigācija, pārslēgšanās uz aktivitātes režīmu nospiežot vienu pogu, kā arī sinhronizācija ar Strava izmantojot Xiaomi aplikāciju.

Kopumā var teikt, ka ar savām funkcijām šis viedpulkstenis tiek galā ļoti labi, bet tas noteikti nebūs Garmin konkurents, bet var būt nopietns konkurents Fitbit Ionic, jo, neskatoties uz tā nepilnībām, cena atšķiras ļoti drastiski.

Apple Watch Series 6 viedpulkstenis

apple-watch-series-5_vk.webp

Sākot no 420 EUR - Pirkt

Modes elements

Ekrāna izšķirtspēja: 368 x 448 pikseļi | Skārienjūtīgs ekrāns: ir | Darbības laiks ar GPS: apmēram 6 stundas

+ Ļoti kvalitatīvs ekrāns
+ Var uzstādīt daudz aplikācijas
+ Integrācija ar iPhone
- nepieciešams iPhone
- ļoti vājš akumulators

Apple viedpulksteņi spēj ļoti daudz un tie atbalstīs jebkuru aktivitāti. Visdrīzāk, ka no visiem šajā rakstā pieminētajiem viedpulksteņu modeļiem, tieši Apple ir vispopulārākie, pat neskatoties uz to, ka tos vajag lādēt katru dienu pat ar izslēgtu navigācijas režīmu.

Jāpiemin ir tas, ka tie izmantos ne tikai iekš viedpulksteņa iestrādāto satelīta uztvērēju, bet arī to, kas ir telefonā. Rezultātā akumulators izlādēsies ātrāk uzreiz uz abām ierīcēm. Arī iPhone akumulatori nav tie paši ietilpīgākie.

Neskatoties uz to, ar treniņu un citu aktivitāšu piefiksēšanu tie tiek galā lieliski, kā arī spēj darboties ar daudz un dažādām aplikācijām.

Garmin Venu viedpulkstenis

garmin-venu_vk.webp

316 EUR - Pirkt

Tiešais Apple Watch konkurents

Ekrāna izšķirtspēja: 390 x 390 pikseļi | Skārienjūtīgs ekrāns: ir | Darba laiks ar GPS: 20 stundas

+ Spilgts ekrāns
+ Daudz sporta funkciju
- Cena

Kopumā viedpulksteņa funkcionāls ir līdzīgs tam pašam Fēnix – tam ir skābekļa līmeņa noteicējs asinīs, kompass, barometriskais augstuma sensors, iebūvēts GPS... Tikai tas, atšķirībā no Apple, ir ierobežots ar paša ražotāja veidotajām aplikācijām.

Lielisks un spilgts OLED ekrāns. Viedpulkstenis neizlādēs jūsu telefoni, mēģinot pa kluso izmantot tā GPS moduli.

Kāpēc mēs to saucam par Apple Watch konkurentu? Tāpēc ka Garmin Venu viedpulkstenim ir iespēja kontrolēt mūziku, veikt bezkontakta maksājumus, kā arī tam ir skārienjūtīgs ekrāns, atšķirībā no dārgākiem Garmin modeļiem, kas ir paredzēti tieši sportiskām aktivitātēm.

Sigma iD.TRI smart-watch

sigma-id-tri_vk.webp

215 EUR - Pirkt

Salīdzinoši lēts un ļoti funkcionāls viedpulkstenis

Ekrāna izšķirtspēja: 128 x 144 pikseļi | Skārienjūtīgs ekrāns: nav | Darbības laiks ar GPS: 12 stundas

Izvēloties viedpulksteni, jūs noteikti neiedomāsieties par zīmolu Sigma. Modelis iD.Tri ir paredzēts triatlētiem.

Viedpulkstenī ir pieejami standarta sensori, kopumā nekā pārsteidzoša. Priecē tas, ka tam ir integrācija ar Komoot aplikāciju. Tāpat jūs saņemsiet ziņojumus par to, kad jāuzņem šķidrums vai ēdiens. Tos var savietot ar velosipēda sensoriem izmantojot jebkurus mūsdienu protokolus, kā arī ar viedtālruni. Tam ir ziņas sūtīšana funkcija ārkārtas situācijas gadījumā.

Nobeigumā

Ir pieejami ļoti daudz citi viedpulksteņi, kas nav pieminēti šajā rakstā, kaut vai tie paši Samsung Galaxy Watch. Šajā rakstā es centos pieminēt tos, kas vislabāk derētu velosipēdistiem. Protams, ka velobraucējam derētu arī jebkurš cits viedpulkstenis, bet tas ir atkarīgs no paša preferencēm, kaut vai tas pats braukšanas stils - ja braucat specifiskā disciplīnā - dažās no tām noteikti ir vajadzīgs izturīgāks viedpulkstenis, citās - ar ietilpīgu akumulatoru.