Ir pagājuši tikai divi gadi, kopš amerikāņu velosipēdu aprīkojuma ražotājs SRAM prezentēja velosipēda ātrumu sistēmas bezvadu komponentes ar indeksu AXS. Tagad kompānija bezvadu tehnoloģiju piedāvā nedaudz vienkāršākiem, trešā līmeņa MTB ātrumu sistēmām - GX Eagle AXS.

Pašas augstākās SRAM ātrumu sistēmas ir X01 un XX1, no kurām XX1 laikam ir katra velobraucēja sapni, bet X01 ir nedaudz lētāks variants braucējiem, kuriem maks nav tik plašs, lai iegādātos XX1. Ja salīdzināt ekvivalentus Shimano MTB groupset’us, tad sanāk, ka XTR=XX1, bet XT=X01. Jūs jau droši vien sapratāt, ka trešais līmenis priekš Shimano nav nekas cits kā SLX. Vai varat iedomāties bezvadu Shimano SLX groupset? Skan jau ļoti labi!

Bezvadu SRAM GX Eagle AXS tehniskie parametri

gx-eagle-axs-tehniskie-parametri_vk.webp

Pats par sevi ir saprotams, ka trešais līmenis nozīmē lētāku materiālu izmantošanu, ko var pamanīt arī jaunajā bezvadu pārslēdzējā. Visvieglāk to var pamanīt, ja salīdzināt bezvadu ātrumu sitsēmu svaru – GX Eagle AXS sver 472 gramus, bet modelis vienu līmeni augstāk (X01) sver tikai 364 gramus. Atšķirība ir diezgan ievērojama, bet bezvadu GX Eagle pārslēdzējs nav ražots priekš profesionāliem velobraucējiem vai amatieriem, kuri vēlas ieekonomēt 100 gramus.

gx-eagle-axs-controller_vk.webp

Ja novērst savu uzmanību no sistēmas svara, tad var pamanīt uzlaboto pārslēdzēja ģeometriju, bezvadu sasaisti, servomotoru, litija jonu bateriju, paaugstinātas berzes mufti ar adatveida šipiem un aizsardzību no ārējās vides ietekmes IP X7. Īsāk sakot, visas augstākās tehnoloģijas tiek izmantotas šajā ātrumu sistēmā, tās vienkārši ir “ietērptas” lētākā korpusā. Papildus tam, jaunie pārslēdzēji tiek aprīkoti ar speciālu aizsardzību kritienos – tā atslēdz servomotoru, lai nekas netiktu bojāts.

gx-eagle-axs-battery_vk.webp

Pēc nosaukuma vien (SRAM GX Eagle AXS) vajadzētu būt skaidram, ka šeit būs 1x12 ātrumu sistēma. Ja kāds nezināja, par to liecina vārds “Eagle”. Kā patīkamu bonusu var uzskatīt to, ka jaunais pārslēdzējs ir pilnībā savietojams ar jau uzstādītajiem GX Eagle groupset’iem – runa iet par DUB klaņiem ar vienu zvaigzni, kaseti priekš XD uz 10-50 vai 10-32 zobiem un 12 ātrumu ķēdi. Protams, ka priekš gravel velosipēdiem jaunais groupsets arī lieliski derēs.

Bezvadu SRAM GX Eagle cena

Nav nepieciešams iegādāties visu ātrumu sistēmu uzreiz – pārdošanā būs pieejams gan pilns komplekts, gan arī tā atsevišķas detaļas, lai modernizētu jau gatavu velosipēdu. Visa upgrade komplekta cena maksā ap 630 EUR, kurā būs iekļauts būs pats pārslēdzējs, rokturu pārslēdzējs (tas sver 68 gramus), akumulators, uzlādēšanas ierīce un citi sīkumi.

gx-eagle-axs-upgrade-kit_vk.webp

Bezvadu GX Eagle AXS ātrumu pārslēdzējs atsevišķi maksās 370 dolārus. Ja tāds cipars jums šķiet par traku, tad atgādināsim, ka AXS X01 pārslēdzējs maksā 500 dolārus, bet XX1 – visus 700. GX Eagle AXS gadījumā visu groupset var iegādāties par 100 dolāriem lētāk nekā XX1 pārslēdzēju. Laikam izdevīgi.

Kur iegādāties SRAM GX Eagle AXS

Latvijā tie vēl netiek piedāvāti, bet to var iegādāties ārzemēs, piemēram, vācu bike24.com piedāvā šo groupset komplektu par 629.39 EUR.