Velosipēda pudele – tā mēdz būt dažādu tilpumu, tā var būt ražotas no dažādiem materiāliem un... tā ar laiku sāk nepatīkami ost. It īpaši nepatīkami to ir pamanīt tad, kad pudeli izvēlējāties atbilstoši velosipēda rāmja krāsai vai tā maksāja diezgan lielu summu. Velosipēda pudele ir jākopj, kaut arī no dabiskā nolietojuma tā nevar tikt pasargāta, ja nu vienīgi tā ir no metāla.

Dabiskais nolietojums – tā ir plastmasas pudeles berze pret tās turētāju, neatkarībā no turētāja vai pudeles konstrukcijas. Saprotams, ka līdz tādam brīdim, ka pudelē sāks parādīties caurumi, mēs diez vai nonāksim, bet ārējais izskats gan cietīs, ja vien neizmantojot šos lieliskos Fidlock pudeles turētājus.

Velosipēda pudeles kopšana

Velosipēda pudele ir jāapkopj pēc katras braukšanas reizes. Atcerieties, ka pat tad, ja pudeli no tās turētāja braukšanas laikā ne reizi neizņēmāt – tā tāpat ir jāapkopj.

Loģika ir vienkārša – katru reizi, kad lietojat pudeli, jūs no tās dzerat ūdeni – gan pudelē, gan uz tās nokļūst jūsu siekalas, bet tajās ir daudz baktēriju. Šīs baktērijas pudelē sāks vairoties momentāli – efekts būs vēl straujāks, ja pudelē ūdens vietā būs kāds cits dzēriens, kas baktērijām būs vēl labāka vide, lai vairotos.

Baktērijām vairojoties, pudelē rodas nepatīkams aromāts – retos gadījumos iekšā var parādīties pelējums – šajā gadījumā ir vienkāršāk izmest pudeli, lai neriskētu ar savu veselību. Noteikti apskatiet grūti pieejamas vietas pudelē, kur iespējamība, ka formēsies jauna dzīvības forma, ir ģeometriski progresīva.

velosipeda-pudele-netira_vk.webp

Ne mazāk svarīgs faktors ir ārējie velosipēda pudeles netīrumi. Lielākajai daļai velosipēda pudeļu konstrukcijā ir parasts korķis, kuru viegli var atvērt ar zobiem braukšanas laikā – padzērām, aizvērām korķi un novietojām pudeli tās turētājā. Kamēr tā atrodas pudeles turētājā, uz tās krājas putekļi un netīrumi no ceļa – tāpēc ir ļoti svarīgi mazgāt velosipēda pudeli pēc katra izbrauciena ar velosipēdu.

Kā to mazgāt? Ar rokām vai trauku mazgājamā mašīnā.

Velosipēda pudeles mazgāšana trauku mazgājamā mašīnā

Mazgāšana ar trauku mazgājamās mašīnas palīdzību ir laba tajā ziņā, ka gandrīz netērēsiet savu laiku – pietiek tikai iemest to iekšā mašīnā un varat nodarboties ar citām lietām. Vai šāda agresīva mazgāšana nav par traku? Tāpat daži uzskata, ka tā ir lieka ūdens tērēšana.

Par ūdeni varat neuztraukties – tas noteikti tiks iztērēts mazāk, nekā tad, ja traukus mazgātu ar rokām. Tehnoloģijas...

Par agresīvo iedarbību gribētos uzrakstīt nedaudz vairāk. Problēma ir tajā, ka velosipēda pudeles tiek ražotas no plastmasas un karsts ūdens nav to labākais draugs. Ražotājs Tacx ziņo, ka viņu ražotās velosipēda pudeles mazgāt trauku mazgājamā mašīnā ir pilnīgi droši, tikai ūdens temperatūra nedrīkst pārsniegt 40 grādu atzīmi.

Vai visas trauku mazgājamās mašīnas spēj sildīt ūdeni 40 grādu režīmā? – diemžēl nē, ir tādi modeļi, kas minimālajā režīmā ūdeni uzkarsē sākot no 50 grādiem. Īsāk sakot – ņemam rokās ekspluatācijas instrukciju un lasām vairāk. Ir jāpievērš uzmanība arī žāvēšanas procesam.

velosipeda-pudele-sky-tira_vk.webp

Kompānijas Specialized pārstāvis Deivids Hernandess stāsta, ka lielāko daļu no viņu ražotajām velosipēda pudelēm var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, bet neiesaka liet karstu ūdeni iekšā pudelēs, lai to izmantotu slāpju veldzēšanai braukšanas laikā. Tā teikt – karstu tēju plastmasas pudelē labāk nepildīt – kas ir mēģinājis, tas zinās, ka karstam ūdenim būs plastikas piegarša.

Jebkurā gadījumā iesakām apskatīt uzrakstus un simbolus pudeles apakšā, kur parasti tiek norādīts, ko drīkst un ko nedrīkst darīt ar attiecīgo izstrādājumu, kā arī tur bieži tiek norādīti arī temperatūras režīmi.

Team Ireland sporta terapeits stāsta, ka sacensībās visbiežāk tiek izmantotas jaunas velosipēda pudeles. Kad to nav tik daudz, cik gribētos, tās tiek ievietotas viesnīcas trauku mazgājamā mašīnā, ja tāda iespēja vispār pastāv. Ja tādas nav – tad pudeles mazgā ar rokām karstā ūdenī, pēc kā tajās ievieto sterilizējošas tabletes. Pēc tam tās tiek žāvētās un novietotas ar apakšdaļu pavērstu uz augšu.

Velosipēda pudeles mazgāšana ar rokām

Velosipēda pudeles mazgāšana ar rokām var būt ātra un efektīva, ja tiek izmantots karsts ūdens un trauku mazgāšanas līdzeklis. Parasti process izskatās šādi: pudelē tiek ieliets nedaudz ūdens, pievieno pili trauku mazgāšanas līdzekli, tiek aizvērts korķis un tālāk tā tiek enerģiski kratīta.

Tāpat neaizmirstam pievērst uzmanību korķim – tur parasti tiek savākti daudz netīrumi, kurus iesakam nomazgāt. Vēl labāk būtu izbraukt cauri ar kaut kādu birsti iekšējā pudeles daļā, lai nomazgātu, piemēram, izžuvušus sulas atlikumus. To pašu vajag veikt arī ar pudeles vāku un korķi. Pēc šīm darbībām, protams, velosipēda pudele ir jānoskalo ar tīru ūdeni.

No personīgās pieredzes varu piebilst, ka, velosipēda pudeli mazgājot ar rokām, no mazgāšanas līdzekļa to vajadzēs diezgan ilgi un kārtīgi skalot. Pie tam, ne vienmēr to izdodas izdarīt lieliski – dažreiz paliek mazgāšanas līdzekļa piegarša, kas nav patīkama.

Noteikti ieskatieties pudelē un pārliecinieties, ka tur nav izveidojušās jaunas dzīvības pazīmes. Ja tomēr ir, tad pamēģiniet to attīrīt ar kaut kādu birsti, bet labāk tomēr ir vienkārši nomainīt pudeli. Centieties neizmantot hloru saturošus mazgāšanas līdzekļus – tas var uz visu laiku sabojāt ūdens garšu un tas noteikti nebūs par labu jūsu veselībai.

Pēc mazgāšanas velosipēda pudeli un vāku vajag kārtīgi nosusināt. Var to atstāt apgrieztā veidā, lai mitrums notek, bet tāpat iesakām to atstāt žāvēties uz kādu laiku. Pudelē pirms lietošanas nedrīkst palikt nekādas mitruma pēdas. Glabāt pudeli, kurā iekšā ir ūdens, nav pareizs risinājums – ūdens garša pēc kāda laika jūs nepatīkami pārsteigs.