Daudzi velobraucēji dod priekšroku apkopt savu velosipēdu patstāvīgi, kā arī viņiem ir jau kaut kāda pieredze velosipēda remontā un apkopē. Savukārt citi tikai plāno iemācīties vairāk par velosipēdu remontu un palēnām sāk komplektēt instrumentus. Tieši tāpēc mēs izveidojām sarakstu ar Park Tool instrumentiem, kas būs nepieciešami, lai apkoptu un remontētu velosipēdu mājas apstākļos.

Atsevišķi atslēgu komplekti

park-tool-single-keys_vk.webp

Pirmajā vietā noteikti būs nepieciešami atsevišķi atslēgu komplekti. Protams, ka mājas apstākļos mēs varētu izmantot arī multi-instrumentu, bet lielākai ērtībai ir vērts iegādāties atsevišķas atslēgas. Ar tādu atslēgu būs daudz vieglāk nofiksēt pudeles turētāju, kā arī sēdekļa stiprinājumus būs vieglāk pievilkt pateicoties lielākai svirai.

Park Tool ķēdes mērītājs

park-tool-chain-measure_vk.webp

Ķēdes mērītājs ir diezgan specifisks instruments. Pat ja neplānojat paši mainīt nolietoto ķēdi vai kaseti, ar šī instrumenta palīdzību laicīgi uzzināsiet, kad ir jāmaina ķēde. Laicīgi to nomainot var izvairīties no liekiem zobratu bojājumiem.

Park Tool ātrumu sistēmas instrumenti

park-tool-chain-tool_vk.webp

Park Tool ķēdes izspiedējs (chain tool)

Ja vēlaties paši nomainīt velosipēda ātruma sistēmas elementus, būs nepieciešami vēl pāris specifiski instrumenti:

  • Centra ass atslēga – šo instrumentu vajag izvēlēties atkarībā no velosipēda centra ass tipa (tās ir atšķirīgas);

  • Lai nomainītu ķēdi, būs nepieciešams ķēdes izspiedējs, jo parasti jaunajām ķēdēm ir pāris lieki posmi, kas ir jānoņem pirms to uzstādīšanas uz velosipēda;

  • Protams, ka vēl būs nepieciešams arī kasetes noņēmējs. Šajā gadījumā tie būs uzreiz divi instrumenti – svira, lai novērstu kasetes kustēšanos un pašu atslēgu, lai noņemtu kaseti. Šo instrumentu bildi varat apskatīt zemāk.

park-tool-casette-tols-1024x576_vk.webp

Park Tool kasetes noņemšanas rīki

Kur iegādāties?

park-tool-box-941x1024_vk.webp

Šis ir minimālais komplekts, kas ir nepieciešams, lai apkoptu savu velosipēdu. Protams, ka noderīgi būtu iegādāties arī speciālus instrumentus riepas noņemšanai, bet šim mērķim var izmantot arī neasus priekšmetus, kas ir pieejami jebkurā mājsaimniecībā.

Izvēloties instrumentus, iesakām pirkt tikai kvalitatīvas preces, jo ar sliktiem instrumentiem var ne tikai sabojāt sev noskaņojumu, bet arī mīļotā velosipēda komponentes.

Tieši tāpēc iesakām izvēlēties amerikāņu brenda Park Tool instrumentus, kaut arī tie nav lēti. Tos Latvijā atrast nav tik viegli - man izdevās atrast vienu interneta veikalu, kur var iegādāties Park Tools instrumentus -

Hawaii.lv

Ārzemēs instrumentu klāsts ir krietni plašāks, es iesaku iegādāties no bike24.com (saite) – esmu no turienes sūtījis preces vismaz pārdesmit reizes un ne reizi negaidīju ilgāk par nedēļu līdz prece bija man rokās.