Šīs dienas tēma - ovāls priekšējais zobrats velosipēdam. Eksperimentēt ar ovāliem zobratiem (tos mēdz saukt arī par eliptiskajām zvaigznēm) uzsāka jau 19. gadsimta beigās. Kāpēc tie ir vajadzīgi?

Ovāla zobrata forma ļauj efektīvāk mīt pedāļus un sniedz kājām komfortablākus mīšanas nosacījumus.

1893-Columbia-Model-32-1_vk.webp

To konstrukcija ir paredzēta tam, lai vieglāk pārvarētu zonu, kad velosipēda klaņi atrodas vertikālā stāvoklī un velosipēdists nevar pielietot maksimālu spēku, lai mītu pedāļus. Eliptisko zvaigžņu priekšrocības var novērot šādās situācijās:

  • Braucot augšupceļā;

  • Minot pedāļus ar augstu pārnesumu un mazu kadenci;

  • Pārvietojoties pa slidenām virsmām vai bezceļos;

  • Pie liela amortizatoru gājiena.

Izmantojot ovālus zobratus, nesanāks sasniegt daudz labākus rezultātus, jo tie tikai sniedz iespēju pedāļus mīt vienmērīgāk. Tomēr tādos gadījumos, kad ir nepieciešama liela jauda, pedāļus mīt vajadzēs krietni agresīvāk.

Pirmie masveida ovālie zobrati velosipēdam

Pirmā kompānija, kas 1983. gada sāka masveida eliptisko zvaigžņu ražošanu velosipēdiem ir Shimano. Japāņi šo zvaigžņu sēriju nosauca par Biopace. No sākuma velosporta pasaulē šo zobratu dēļ bija aktīvas un plašas diskusijas, bet ar laiku viss noklusa - profesionālie velosipēdisti nenovērtēja šo jaunumu.

shimano-biopace-1024x768_vk.webp

Shimano Biopace

Biopace ovālā zvaigzne mūsdienās

Kaut arī profesionāļiem ovālās velosipēda zvaigznes neiepatikās, terminu biopace turpināja izmantot. Mūsdienās to izmanto, lai raksturotu nevienmērīgu pedāļu mīšanu (pedalēšanu).

Zobratu ovalitāte var sasniegt 30%.

Ja šis raksturlielums nepārsniedz 7%, tad šādas zvaigznes bez ķēdes spriegotāja var uzstādīt kaut vai uz fiksīšiem.

Kaut arī ovāli zobrati mūsdienās nav ļoti izplatīti, to popularitāte sāk pieaugt. Lielākā daļa velosipēdistu izvēlas klasiskos, apaļos zobratus, kaut arī daži ovālu zobratu modeļi tiek masveidā ražoti speciāli priekš sacīkšu velosipēdiem - Osymetric un Q-rings.

Vairāk par Osymetric varat uzzināt videomateriālā zemāk:

Kāpēc Kriss Frūms dažreiz brauc ar Osymetric? Ļausim par to viņam pastāstīt pašam:

Uzrakstiet komentāru - ko domājat par ovālajiem zobratiem? Vai esat mēģinājis pārvietoties ar velosipēdu, kuram ir uzstādīta eliptiskā zvaigzne?