Fox un RockShox ir tirgus līderi kalnu velosipēdu dakšu ražošanā. Šajā rakstā uzzināsi par abu kompāniju piedāvāto dakšu asortimentu, klasifikāciju un īpašībām.

Man bieži jautā – kāda ir atšķirība starp Fox un RockShox dakšām? Tas ir ļoti labs jautājums, kuru visbiežāk man uzdod draugi pirms kalnu velosipēda iegādes. Es, savukārt, nevaru ieteikt vienu vai otru zīmolu.

Nevar apgalvot, ka viens dakšu ražotājs ir labāks par otru. Šis “ceļvedis” ir domāts šo zīmolu izpētei, to izmantotajām tehnoloģijām un kādas papildfunkcijas ir Fox un RockShox dakšām. Šajā rakstā ņemšu vērā arī UCI Pasaules kausa sacensību rezultātus, kā arī zīmolu popularitāti vadošo velosipēdu interneta veikalu klientu vidū.

Galvenie punkti Fox un RockShox salīdzinājumā

  • Fox savu pirmo MTB amortizācijas dakšu prezentēja 2001. gadā, kamēr RockShox savu pirmo dakšu patērētājiem piedāvāja jau 1989. gadā.

  • Gan Fox, gan RockShox piedāvā plašu klāstu ar amortizācijas dakšām, sākot no tādām, kas paredzētas vieglām XC sacensībām, beidzot ar liela gājiena Downhill dakšām.

  • Pēc sacensību rezultātiem RockShox dominē XC Pasaules kausā, bet Fox ir augšgalā Downhill sacensībās.

  • Vadošo ārzemju interneta veikalu pārdošanas dati: velosipēdi, kas aprīkoti ar Fox dakšu, tiek pārdoti nedaudz lielākā apjomā nekā tie, ka aprīkoti ar RockShox.

Fox un RockShox produktu hierarhija:

Fox

RockShox

Sākuma līmenis (Entry-level)

Rhythm, Performance

RC, RL, Select

Vidējais līmenis (Mid-level)

Performance Elite

RCT3, RLC, Select+

Augstākais līmenis (High-end)

Factory

Ultimate

Lai pārāk nesarežģītu šo rakstu, es fokusēšos uz pašām jaunākajām un populārākajām Fox un RockShox dakšām.

Amortizācijas dakšas

Lielākā daļa no kalnu velosipēdiem ir aprīkoti ar Fox vai RockShox dakšu no saraksta, kas ir pieejams tabulā zemāk. Šīm dakšām gājiens var būt no 100mm līdz 180mm - atkarībā no paredzētā dakšas izmantošanas veida. Neskaitot dažus individuālus gadījumus, lielākā daļa no šīm dakšām ir savietojamas ar 27,5 un 29 collu ratiem.

Paredzētais lietošanas veids

Fox

RockShox

Cross-country (XC)

32, 32 Step-Cast

SID SL, SID Ultimate

Trail

34 Step-Cast, 34

Reba, Pike, Revelation

Enduro

36, 38

Lyrik, Yari, Zeb

Downhill

40

Boxxer

fox-suspension-fork-1024x564_vk.webp

Piezīme: informācija šajā rakstā ir sniegta par pēdējo gadu velosipēdiem un dakšām. Vecākiem produktiem varētu būt cita specifikācija.

Fox MTB dakšas

Fox dakšu modeļi ir nosaukti pēc to statņu diametra. Dakšas ir pieejamas dažādos līmeņos – Rhythm, Performance, Performance Elite un Factory. Rhythm un Performance līmeņa dakšām ir FIT GRIP amortizators, bet Performance Elite un Factory – FIT4 vai FIT GRIP2 amortizators.

amortizatora-daksas-dalas_vk.webp

Velosipēda amortizācijas dakšas detaļas

Fox 32

Fox 32 ir standarta dakša priekš cross-country (XC) velosipēdiem. Šajā dakšā tiek izmantotas 32mm statnes, lai samazinātu tās svaru. Amortizatora gājiens: 100 – 120mm.

Fox 32 Step-Cast

32 Step-Cast dakša ir vieglāka nekā standarta Fox 32. Tai ir šaurākas “bikses” (amortizatora apakšdaļa, kurā iegulst statņi). Amortizatora gājiens: 100mm.

Fox 34

34 ir Fox trail amortizācijas dakša. Tā ir viena no populārākajām dakšām tirgū. Šai dakšai ir 34mm statnes. Ja salīdzināt šīs dakšas svaru un izturību, tā ir pa vidu starp Fox 32 un Fox 36 dakšām. Amortizatora gājiens: 120 – 150mm.

Fox 34 Step-Cast

34 Step-Cast ir vieglāka nekā standarta Fox 34 dakša. Tai ir tievākas bikses, kā arī amortizācijas sistēmai ir tukša atkāpe bikšu apakšas iekšpusē, kas vēl vairāk ļauj samazināt tās svaru (standarta dakšā nav šādas atkāpes – tā tiek izmantota amortizācijas sistēmai, kas attiecīgi palielina tās svaru).

Fox 36

Šī ir Fox enduro dakša. Tai ir 36mm platas statnes, kas palielina tās cietību un izturību. Factory un Performance Elite līmeņa Fox 36 dakšām ir FIT GRIP2 amortizators. Sākot ar 2021. gadu, Fox 36 dakšas ir pieejamas ar 150-160mm gājienu gan 27,5, gan 29 collu ratiem. Šai dakšai ir izturīgs rāmis, ko var salīdzināt ar 2021. gada Fox 38 un 40 modeļiem. Amortizatora gājiens: 140-180mm.

Fox 38

Fox 38 ir pieejams patērētājiem kopš 2021. gada. Šī ir jaunākā, garā gājiena single-crown dakša priekš enduro velosipēdiem. Tās iekšējā forma ir eliptiska un rāmis ir ar apļveida arku. Abas šīs lietas palielina dakšas cietību. Līdzīgi kā Fox 40, arī 38 ir pieejams arī gaisa ventilis. Amortizatora gājiens: 160-180mm.

Single-crown dakšas stiprinās tikai stūres caurules apakšā, bet double-crown – arī augšpusē.

p4pb18064851_vk.webp

Dual crown un single crown amortizatori

Fox 40 / Fox 49

Fox 40 ir double-crown downhill amortizācijas dakša. Tai ir 40mm platas statnes, lai sniegtu maksimālu cietību. Lai uzlabotu dakšas elastību, šīm dakšām ir atgaisošanas ventiļi, kas ļauj atbrīvot iestrēgušo gaisu.

Fox 49 kā nosaukums vairs neeksistē kopš 2021. gada, kad tika izlemts, ka jaunajām 29 un 27,5 collu ratu dakšām arī izmantos nosaukumu Fox 40. Jaunākās Fox 40 dakšas ir paredzētas 29 collu ratiem, tām ir sportiskāks un izturīgāks rāmja dizains.

Fox 40 dakša ir pieejama tikai Performance un Factory līmeņos. Amortizatora gājiens: 180 – 200mm.

RockShox MTB dakšas

RockShox piedāvā gan augsta, gan iesācēja līmeņa dakšas priekš cross country, trail un enduro. Galvena atšķirība ir to amortizators. Cross country (XC) dakšas ir pieejamas RL, RLC, Select, Select+ un Ultimate līmeņos. Trail un enduro dakšas – RC, RCT2, RC2, Select, Select+ un Ultimate.

RockShox SID

SID ir viegla, augsta līmeņa RockShox XC dakša. 2021. gadā RockShox prezentēja SID SL un SID Ultimate – abām dakšām ir Charger 2 amortizatori. SID SL ir paredzēts klasiskam XC un tam ir atjaunots kronis (crown), statnes un stūres truba. Šai dakšai ir tikai 100mm gājiens. SID Ultimate ir izturīgākas, 35mm platas statnes un tai ir lielāks, 120mm amortizatora gājiens. Tā ir paredzēta vieglai trail vai agresīvai XC braukšanai.

RockShox Reba

Reba ir RockShox sākuma līmeņa XC dakša. Tai ir 32mm platas statnes. Šī dakša prioritizē tās vieglumu. Tajā tiek izmantots Motion Control amortizators. Amortizatora gājiens: 100 – 120mm.

RockShox RS-1

RS-1 ir otrādi apgriezta XC dakša. Tās statnes atrodas dakšas apakšā, atšķirībā no ierastajām dakšām, kur statnes atrodas dakšas augšpusē. Teorētiski tas var palielināt izturību tajā vietā, kur dakša tiek stiprināta pie velosipēda rāmja. Šīs dakšas rāmis un stūres truba ir no karbona. Šāda veida dakšai ir nepieciešams speciāls priekšējais rats ar atbilstošu Predictive Steering rumbu. Amortizatora gājiens: 100 – 120mm.

RockShox Pike

Pike ir augstākā līmeņa trail dakša. Tai ir 35mm platas statnes, kas palielina tās izturību. Šajā dakšā tiek izmantoti Charger 2 vai Charger 2.1 amortizatori. Amortizatora gājiens: 120 – 160mm.

rockshox-pike-1024x678_vk.webp

RockShox Pike amortizācijas dakša

RockShox Revelation

Revelation ir RockShox trail sākuma līmeņa dakša. Tai, tāpat kā Pike, ir 35mm platas statnes. Šajā dakšā tiek izmantots Motion Control vai Charger RC amortizators. Amortizatora gājiens: 120 – 160mm.

RockShox Lyrik

Lyrik ir augstākā līmeņa enduro dakša. Tai, arī tāpat kā Pike, ir 35mm platas statnes, bet to ietvars ir biezāks, kas nodrošina lielāku izturību. Šajās dakšās tiek izmantots Charger 2 vai Charger 2.1 amortizators. Amortizatora gājiens: 150 – 180mm.

RockShox Yari

Yari ir RockShox sākuma līmeņa enduro dakša. Tai ir tādas pats statņu ietvars kā Lyrik (35mm). Amortizators – Motion Control vai Charger RC. Amortizatora gājiens: 150 – 180mm.

RockShox Zeb

Atbildot Fox 38 dakšām, RockShox radīja Zeb - single-crown enduro dakšu ar 38mm platām statnēm. Tajā tiek izmantots Charger 2.1 RC2 amortizators. Amortizatora gājiens: 150 – 190mm.

RockShox BoXXer

BoXXer ir RockShox double-crown downhill dakša. Tai ir 35mm platas statnes un tajā tiek izmantots Charger 2 vai Charger 2.1 amortizators. Amortizatora gājiens: 180 – 200mm.

RockShox Bluto

Bluto ir dakša, kas paredzēta speciāli priekš velosipēdiem ar ļoti platām riepām – fat bike. Tā ir bāzēta uz 32mm statņu Reba rāmja, kaut arī rāmis ir paplašināts, lai to varētu izmantot arī priekš 26 collu ratiem un līdz pat 4,8 collu platām riepām. Šajā dakšā tiek izmantots Motion Control amortizators. Amortizatora gājiens: 80 – 120mm.

Piebilde: RockShox piedāvā arī citas budžeta dakšas, ar kuriem tiek aprīkoti lētāki velosipēdi. To nosaukumi ir 30, Recon, Sektor, Judy u.c.

Amortizācijas dakšu līmeņu hierarhija

Gan Fox, gan RockShox savām dakšām izmanto dažādas tehnoloģijas, kuras iedala līmeņos ar specifiskiem nosaukumiem. Augstāka līmeņa dakšas maksās vairāk, bet tās lielākajā skaitā gadījumu būs vieglākas vai arī ar labāku amortizatoru nekā lētākas dakšas.

Fox

Fox dakšu nosaukumi tiek sasaistīti ar to līmeņa nosaukumu. Piemēram, Fox 34 var būt pieejami šādās līmeņa variācijās – Fox 34 Rhythm, Fox 34 Performance, Fox 34 Performance Elite vai Fox 34 Factory.

Sākuma līmenis: Rhythm

Fox Rhythm dakšas ir OEM dakšas – tās lielākoties nav pieejamas iegādei atsevišķi, bet ar tām tiek aprīkoti velosipēdi, kas pēc tam nonāk veikalu plauktos. Rhythm dakšās tiek izmantots FIT GRIP amortizators. Šim amortizatoram ir mazāks pielāgojumu skaits, bet tas attiecīgi ir arī vienkāršāks. Lai šai dakšai būtu lētāka cena, tās bikses ir ražotas no alumīnija.

Sākuma - vidējais līmenis: Performance

Arī Performance dakšās tiek izmantots FIT GRIP amortizators, bet tā bikses ir no magnija – tāds pats materiāls tiek izmantots arī augstākā līmeņa dakšās.

Vidējais – augstākais līmenis: Performance Elite

Performance Elite dakšās tiek izmantoti augstāka līmeņa amortizatori – FIT4 vai FIT GRIP 2. Pēc to funkcionāla šīs dakšas ir tādas pašas kā Factory līmeņa dakšas, bet to statnes ir ar melnu pārklājumu. Factory statnēm ir zelta krāsas Kashima pārklājums.

Augstākais līmenis: Factory

Factory ir augstākā līmeņa Fox dakšas un to cena atbilst to līmenim. Visos modeļos ir izmantoti FIT4 vai FIT GRIP 2 amortizatori. Factory dakšas var atpazīt pēc to lieliskā zelta krāsas Kashima pārklājuma. Šis pārklājums samazina berzi. Factory dakšas ir pieejamas arī Fox specifiskajā oranžajā krāsā.

RockShox

RockShox dakšas ir pieejamas dažādos līmeņos, piemēram, RockShox Pike ir pieejama šādās versijās – Pike RC, Pike RCT3, Pike Select, Pike Select+ vai Pike Ultimate.

Sākot ar 2020. gadu, RockShox ir vienkāršojuši līmeņu iedalījumu. Jaunās dakšas iedala Select, Select+ un Ultimate līmeņos, bet vecākas – RC/RL vai RCT3/RLC līmeņos.

Sākuma līmenis: RC / RL / Select

RC dakšas pārsvarā ir paredzētas trail vai enduro velosipēdiem. Tās ir OEM dakšas, ar kurām tiek aprīkoti jau gatavi velosipēdi un tās nav pieejamas iegādei atsevišķi. Šīm dakšām no ārpuses var regulēt atlēcienu (rebound) un zema ātruma kompresiju (low speed compression).

RL dakšas ir fokusētas priekš cross-country velosipēdiem. Tām var regulēt atlēcienu un bloķēt kompresiju ar tam speciāli paredzētu sviru (lockout).

Jaunākām Select dakšām ir Charger RC vai Charger RL amortizators.

Vidējais – augstākais līmenis: RCT3 / RLC / Select+

RCT3 dakšas ir paredzētas priekš trail un enduro velosipēdiem. Tām ir Charger 2 amortizators ar trīs pozīciju regulēšanu – amortizatoru var pilnībā nobloķēt, atbloķēt vai ieslēgt režīmu, kas ir paredzēts pedāļu mīšanai. Režīmā, kad amortizators ir pilnībā atbloķēts, var regulēt zema ātruma kompresiju.

RLC dakšas ir paredzētas priekš cross-country velosipēdiem. Tām ir pieejama zemā ātruma kompresijas, amortizatora bloķēšanas un atlēciena regulēšana.

Jaunākajās Select+ līmeņa Lyrik un Pike dakšās tiek izmantots Charger 2.1 amortizators.

Augstākais līmenis: Ultimate

Ultimate ir RockShox jaunākās, augstākā līmeņa dakšas, kurās tiek izmantots Charger 2.1 amortizators. Šīs dakšas ir aprīkotas ar zema līmeņa berzes elementiem un Maxima amortizatora šķidrumu. Ultimate dakšas ir pieejamas RCT3 vai RLC versijās ar tādām pašām regulēšanas iespējām. Jaunā RC2 dakša ir pieejama ar zema un liela ātruma kompresijas (high speed compression) un atlēciena regulēšanu. Šīs dakšas ir pieejamas RockShox speciālo zīmola krāsu variantos.

Augstākais līmenis: SID Ultimate Carbon / World Cup

SID ir vienīgā dakša, kas ir pieejama Ultimate Carbon līmenī (agrāk saukts par World Cup). Tā ir premiāla līmeņa cross-country velosipēdu dakša. Tai ir tāds pats amortizators kā Ultimate/RLC, bet svara samazināšanai šī dakša ir aprīkota ar karbona kroni.

Amortizatori

Fox un RockShox dakšās amortizators atrodas labajā pusē. Eļļa un ventiļi dakšas kompresijas un izplešanās laikā regulē tās ātrumu un uzvedību. Kā jau aprakstīju iepriekš, dažādas dakšas, atkarībā no to līmeņa, izmanto dažādus amortizatorus.

Fox

FIT abreviatūra atšifrējas kā Fox Isolated Technology.

Amortizators

Atlēciena regulēšana

Kompresijas regulēšana

FIT GRIP

Viens režīms

Lock-out (bloķēšanas) svira

FIT4

Viens režīms

Trīs pozīciju svira un zema ātruma regulēšanas kloķis

FIT GRIP2

Liels un zems ātrums

Liels un zems ātrums

Live Valve

Elektroniska regulēšana

Elektroniska regulēšana

FIT GRIP

Ar GRIP amortizatoru ir aprīkoti lētāki Fox dakšu modeļi. Tas ir aprīkots ar kompresijas regulēšanas sviru, kas atrodama amortizatora vāciņa augšpusē. Šis amortizators ir bāzēts uz FIT4 tehnoloģijas, bet, atšķirībā no FIT4, kurā tiek izmantots atsevišķs konteineris, lai nesajauktu kopā eļļu ar gaisu, šeit tiek pielietota IFP tehnoloģija (Internal Floating Piston).

Šim amortizatoram ir vienkāršāka konstrukcija nekā FIT4, bet tas arī ir nedaudz smagāks.

Internal Floating Piston

FIT4

FIT4 ir viens no Fox premiālajiem kārtridža veida amortizatoriem. Tam ir trīs pozīciju kompresijas regulēšanas iespējas – kāpienam kalnā, braukšanai pa takām un atvērtais (nobraucienu). Zema ātruma kompresiju var pieregulēt ar kloķi, kas atrodas amortizatora vāciņa centrā. Lai regulētu zema ātruma kompresiju, amortizatoram ir jābūt atvērtajā režīmā.

Šim amortizatoram ir pieejama arī divu pozīciju lockout versija. Ar sviru uz stūres var regulēt amortizatora kompresiju kalnu kāpšanas un atvērtajos režīmos.

FIT GRIP2

Šo amortizatoru izmanto Fox jaunākajās gravitācijas dakšās (36/40/49). Šis amortizators pēc izskata ir ļoti līdzīgs FIT GRIP, bet tam ir daudz vairāk regulēšanas iespēju.

FIT GRIP 2 var regulēt zemu un lielu ātrumu kompresiju, kā arī neatkarīgi no kompresijas var regulēt arī lielu un zemu ātrumu atlēcienu. Šie amortizatori izmanto IFP tehnoloģiju un tiem ir pieejama advancētāka ventiļu tehnoloģija, kā arī dažādi berzi mazinoši uzlabojumi, kas netiek izmantoti GRIP amortizatoros.

Live Valve

Fox Live Valve ir elektroniski kontrolēta amortizācijas sistēma. Tā izmanto zibenīgi ātri reaģējošus sensorus, lai automātiski kontrolētu un pielāgotu dakšu. Sensori ir izvietoti uz rāmja un ratiem. Ar to palīdzību Live Valve Controller spēj apstrādāt braukšanas virsmas datus un pastāvīgi pielāgot amortizāciju maksimālai efektivātei.

Live Valve pēc noklusējuma ir bloķētā režīmā – ekvivalents citu dakšu kalnu kāpšanas režīmam. Kontrolieris atbloķē amortizatoru tikai ārējās ietekmēs rezultātā un pēc tā uzreiz tiek nobloķēts. Live Valve pašlaik ir pieejams tikai dažiem augstākās klases kalnu velosipēdiem.

RockShox

Amortizators

Atlēciena regulēšana

Kompresijas regulēšana

Motion Control

Viens režīms

Lock-out (bloķēšanas) svira

Charger RC/RL

Viens režīms

Zems ātrums vai bloķēšanas svira uz stūres

Charger 2 RC/RL/Select

Viens režīms

Zems ātrums vai bloķēšanas svira uz stūres

Charger 2 RCT3/RLC/Select+

Viens režīms

Trīs pozīciju svira vai bloķēšanas svira uz stūres; zems ātrums

Charger 2 RC2

Viens režīms

Liels un zems ātrums

Charger 2.1

Viens režīms

Liels un zems ātrums

Motion Control

Motion Control ir sākuma – vidējā līmeņa amortizators, kas ir komplektēts ar vai nu kompresijas regulēšanas sviru uz amortizatora vāciņa, vai arī lock-out (bloķēšanas) sviru uz stūres. Šis ir emulsijas amortizators – tas nozīmē to, ka amortizatora eļļa dakšā nav atdalīta no gaisa izmantojot IFP tehnoloģiju vai atsevišķu konteineri.

Šāda veida dakšas ir vienkāršākas un ar mazākām ražošanas izmaksām. Kaut arī tās funkcionē labi, šāda veida dakšas var būt neprecīzākas, kad tiek izmantotas ekstremālos apstākļos.

Charger RC / RL

Charger RC / RL ir Charger veida amortizatoru versija, ko RockShox sauc par kārtridža veida, nevis pilnībā slēgtu kārtridža amortizatoru. Šie amortizatori ir kaut kas pa vidu starp Motion Control un Charger 2 amortizatoru, piedāvājot pēdējo par pieejamāku cenu. Tam var regulēt atlēciena līmeni, zema ātruma kompresiju vai arī pieejama svira uz stūres amortizatora bloķēšanai.

Charger 2

Charger 2 ir augstākā līmeņa RockShox amortizators. Tas ir pilnībā slēgts kārtridža amortizators, kas izmanto konteineri, lai amortizatora eļļa un gaiss nesajauktos kopā. Šis amortizators ir pieejams vairākās versijās.

RC/RL/Select Charger 2 amortizatoriem ir regulējams atlēciens, zema ātruma kompresija vai arī pieejama svira uz stūres amortizatora bloķēšanai.

RCT3/RLC/Select+ Charger 2 amortizatoriem ir trīs pozīciju regulēšana – bloķēts, atvērts amortizators vai mīšanās režīms. Dažās versijās ir pieejama arī svira uz stūres amortizatora bloķēšanai.

Zema ātruma regulēšanu var veikt atvērtā režīmā izmantojot kloķi, kas atrodas amortizatora augšējā vāciņa centrā.

RC2 Charger 2 amortizatoriem var regulēt liela, zema ātruma kompresiju un atlēcienu. Šie amortizatori tiek izmantoti tikai Lyric un BoXXer dakšās.

Charger 2.1

Šī ir uzlabota Charger 2 versija un šis amortizators ir sastopams Ultimate, Select+, Lyrik un Pike dakšās.

Statņu pārklājumi

kashima-coat-black-coat-1024x341_vk.webp

Kashima coat un Fast Black pārklājumi

Dakšu statnes parasti tiek noklātas ar kāda veida anodizētu pārklājumu. Šie pārklājumi samazina berzi un nodrošina aizsardzību pret skrāpējumiem.

Fox Factory dakšas ir ar zelta pārklājumu, ko sauc par Kashima Coating. Kashima ir anodizēts pārklājums, ko izgudroja Japānas kompānija Miyaka. Berzes samazināšanai tiek izmants molibdēna disulfīds, kas ir elektroniski impregnēts šī pārklājuma mikroporās, kuru skaits ir mērāms miljardos.

Es personīgi izvēlētos Kashima coating kaut vai tāpēc, ka tas izskatās ļoti labi. Pārējo Fox dakšu statnes ir ar standarta melno pārklājumu, ko sauc par Fast Black.

Uz RockShox dakšām ir speciāli printēts elements (sag gradient), ar kura palīdzību var noregulēt dakšu sev nepieciešamajam režīmam. Vairāk informācijas par to var atrast RockShox dokumentācijas 5. lpp. šeit.

pike-sag-gradient_vk.webp

Sag gradients

Statņu diametrs

Šaurākas statnes lielākoties tiek izmantotas uz velosipēdiem, kas paredzēti cross-country stila braukšanai. Lielākajai daļai XC velosipēdu ir 32mm platas statnes. Enduro statnes ir platākas – 35 – 36mm. Pateicoties platākām statnēm tiek uzlabota amortizatora cietība un izturība. Trail velosipēdu dakšas parasti ir ar 34 – 35mm platām statnēm.

Fox savām dakšām nosaukumus piešķir pēc to statņu diametra (piemēram, Fox 32 ir 32mm platas statnes), tādā veidā ir viegli noteikt kādam mērķim un braukšanas stilam dakša ir paredzēta. RockShox gadījumā vajadzēs lasīt dakšu aprakstu.

Dakšu krāsa

Lielākajai daļai amortizācijas dakšu to apakšdaļa ir nokrāsota melnā krāsā, bet gan Fox, gan RockShox piedāvā unikālas krāsas. Tādā veidā braucēji var personalizēt sava velosipēda izskatu.

Fox zīmola krāsa ir nosaukta par “Shiney Orange” un tā ir pieejama tikai Factory līmeņa dakšām.

RockShox piedāvā BoXXer Red sarkano krāsu Lyrik Ultimate un BoXXer dakšām, SID Blue zilo krāsu priekš SID Ultimate dakšas un Gloss Silver sudraba krāsu priekš Pike Ultimate.

amortizacijas-daksu-krasas-1024x683_vk.webp

Shiney Orange / Gloss Silver / BoXXer Red

Apkopes intervāli

Fox ir tikai viens servisa intervāls – pēc 125 stundu ilgas braukšanas vai reizi gadā.

RockShox rekomendē veikt apkopi amortizatoru apakšējai daļai pēc 50 braukšanas stundām. Amortizatoram un atsperei apkope ir ieteicama pēc nobrauktām 200 stundām.

Pasaules kausa rezultāti

UCI World Cup ir prestižākās cross country (XC) un downhill (DH) sacensības. Sacensību dalībnieku velosipēdi ir aprīkoti gan ar Fox, gan ar RockShox amortizācijas dakšām.

Diagrammā zemāk var apskatīt ar kāda ražotāja dakšām braucēji ir uzvarējuši šīs sacensības pēdējo piecu gadu laikā.

tockshox-fox-world-cup-uzvaras-1024x625_vk.webp

Popularitāte

Zemāk ir apskatāmi dati par amortizācijas dakšu pārdošanas apjomiem pasaules populārākajos velosipēdu interneta veikalos pēdējā gada laikā.

daksu-pardosanas-apjomi-1024x569_vk.webp

Šie dati nenozīmē, ka viena zīmola dakšas ir labākas par citām – šie dati attēlo, ar kādām amortizācijas dakšām ražotāji un īpašnieki ir izvēlējušies aprīkot velosipēdus.

Diagrammā ir redzams, ka tiek pārdots vairāk velosipēdu ar Fox dakšām, bet tā pārsvars pār RockShox nav tik liels – tikai 9,4%. Šāda popularitātes attiecība ir nemainīga jau vairākus gadus.

Fox un RockShox dominē amortizācijas dakšu tirgū. Pieminēšanas vērti vēl ir zīmoli Cannondale un Suntour. Cannondale Lefty dakšas ir sava veida kults un tās aizņem 3,4% no kopējiem pārdošanas apjomiem, bet Suntour ir izcīnījis 2,4%.

Secinājumi

Gan FOX, gan RockShox ražo augstas kvalitātes amortizācijas dakšas. Kaut arī to dizains nedaudz atšķiras, abu zīmolu dakšas lieliski kalpos pat profesionālam braucējam. Abi zīmoli piedāvā iegādāties savu dakšu budžeta variantus, tāpēc tās ir pieejamas gan iesācējam, gan profesionālim.

Katram velobraucējam ir sava zīmola preference. Piemēram, pēdējos divus gadus es braucu ar RockShox Recon Gold RL 130mm gājiena dakšu un nevaru sūdzēties – Latvijas apstākļos tāpat ir grūti atrast vietas, kam būtu nepieciešama profesionālāka dakša, ja vien runa nav par downhill.

Nākošgad plānoju mainīt velosipēdu un mana preference būtu kāda no Fox Factory dakšām ar zelta Kashima pārklājumu. Nevaru noliegt, ka šis pārklājums man šķiet ļoti pievilcīgs.